För att möta komplexiteten i att budgetera lönekostnader kan man med fördel bryta ner det i dess beståndsdelar. Istället för att försöka gissa sig fram till en totalsumma låter man istället denna totalsumma byggas upp av alla dess ingående delar. Dessa delar kan innefatta allt från månadslön och semesterersättning till friskvårdsbidrag och utbildningskostnader. Sammanfattat kan man se en lönebudget som alla kostnader som kan härledas till en individ. En lönebudget behöver dock inte bara göras på en individnivå utan kan även anpassas för att göras på högre nivåer som till exempel befattning eller roll om det inte finns någon större varians på individnivå. Likaså kan vissa parametrar budgeteras på en högre nivå, som till exempel en schablonmässig löneökning, samtidigt som andra görs på en mer exakt nivå, som till exempel pension enligt rådande regelverk.
Vill man sedan gå ännu djupare kan man dra nytta av kontinuerlig löneanalys och låta tidigare års utfall styra den nästkommande lönebudgeten och på så vis fortlöpande förfina modellen. Detta öppnar i sin tur upp möjligheterna för att se trender i hur lönerelaterade kostnader förändrats över tid och på så vis kunna estimera framtida förändringar. Har man en längre planeringshorisont kan man med fördel nyttja denna kunskap till att göra fleråriga budgetar och således få en bättre överblick över framtida kostnader och därmed kunna möta dessa kostnader på ett effektivare vis.
En effektiv lönebudget
I INSIKT Planering får du möjligheten att budgetera på alla de vanliga lönetyperna som till exempel månadslön, semesterdagar eller arbetsgivaravgifter. Du kan på så vis effektivt planera de större utgifterna inom lönebudgeten på en och samma plats. Utöver detta har du även möjlighet att budgetera på en djupare detaljnivå med stöd för allting från pension och semesterskuld till sjukfrånvaro och friskvårdsbidrag.